Reteta de paella mediteraneana vegana Skip to main content
Reteta de paella mediteraneana vegana

Paella este un fel de mancare clasic spaniol, originar din Valencia, si unul dintre cele mai renumite din gastronomia mediteraneana, la nivel international. Iata o reteta de paella, in varianta vegana.

Timp de preparare: 20 min
Timp de gatire: 25 min
Timp total: 45 min
Portii: 4

CITESTE Bucatarul ayurvedic, reteta de supa de naut, cu toate cele sase gusturi

Ingrediente:
- 1 ½ lingurita de ulei de masline extravirgin
- 2 catei de usturoi, curatati si taiati marunt
- 1 ceapa medie, curatata si taiata fin
- 1 ardei gras rosu, fara seminte, taiat pe lung, se lasa 4 feliute deoparte
- 1 ardei gras verde, fara seminte, se lasa 4 feliute deoparte
- sare de mare, dupa gust
- 50 g (1/4 cana) de fasole verde, tocata
- 2 rosii decojite, fara seminte, tocate
- 1 lingurita de paprika
- 360 g (1 ¾ cani de orez, preferabil soi spaniol: Bomba sau Arborio
- ½ lingurita fire de sofran (facute pulbere in mojar, cu un praf de sare), se dizolva in mancare
- 1 litru (4 cani) de supa vegetala saraca in sodiu, fierbinte
- piper
- 50 g (1/4) boabe de mazare
- 50 g (1/3 cana) de capete de sparanghel
- 1 lingurita de patrunjel tocat foarte marunt
- 2 lamai medii, taiate sferturi

CITESTE Reteta de fatoush cu fenicul si sumac

Preparare:

Se spala bine toate legumele si se pregatesc ingredientele. Se aduce supa de legume la punctul de fierbere, intr-o oala mica. Se adauga sofranul. Se lasa la foc mediu, ca sa fie fierbinte cand se adauga orezul.

Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie de paella sau o tigaie mare, larga, la foc mediu. Se adauga usturoiul si se soteaza cam 1 minut, pana devine auriu. Se adauga ceapa si ardeii grasi, plus 1 lingurita de sare, se gateste amestecand, timp de 1 minut.

Se reduce focul la mic. Se adauga orezul si se amesteca bine, timp de cateva minute, pentru ca boabele de orez sa se imbibe bine cu ulei. Se adauga rosiile si paprika, se amesteca si se lasa la foc mic-mediu. Se asezoneaza cu piper si, cand fierbe, se gusta si se mai adauga sare, daca este cazul. Din clipa cand incepe sa fiarba, la foc mic, nu se mai amesteca si se lasa pe foc , in tigaia neacoperita, timp de 12 minute. Se poate agita tigaia, ocazional, dar nu se mai amesteca.

Se toarna restul supei, impreuna cu boabele de mazare, sparanghelul si feliile de ardei grasi. Se fierbe la foc mic pana cand lichidul este absorbit si orezul este moale si gatit, cam 5 minute. Se ia mancarea de pe foc, se presara patrunjelul, se adauga lamaile si se lasa, acoperita, timp de 5 minute, inainte de servire. Orezul de dedesubt poate fi usor crocant, aceasta fiind partea delicioasa a paellei, numita in Spania “socarrat”.

Comenteaza cu Facebook