Coloana Vertebrale -Puntea de legătură între cer și pământ Skip to main content
femeie-asana

„Bolile sunt cu miile, iar cauza este una singură: insuficientă iubire de Dumnezeu.” – Valeriu Popa

Din punct de vedere fizic, coloana vertebrală este un canal important pentru toți stimulii corporali care sunt transferați prin nervi în creier. Face parte din sistemul nostru central, împreună cu creierul. Și la nivel spiritual coloana vertebrală este sursa întregii noastre energii. Este locul în care se află cele trei canale majore de energie sau nadis din corpul nostru Ida, Pingala și Sushumna.

Pornind de la baza coloanei vertebrale, Ida și Pingala se mișcă în spirală precum ADN-ul și traversează fiecare chakră, portal de energie. Al treilea Nadi, Sushymna este canalul central al energiei din corpul uman care se deplasează de la baza coloanei vertebrale până la coroana capului și transportă energia Kundalini, forța evolutivă primară din interior.

Coloana vertebrală este denumită Meru Danda în sanscrită. În mitologia hindusă, Meru este muntele sacru care a fost considerat axa Pământului, având un întreg sistem solar în jurul său. Cu alte cuvinte, coloana vertebrală este axa corpului uman care acționează ca o punte de legătură între Pământ și Cer.

„COLOANA VERTEBRALĂ:  este axul care poartă amprenta împlinirilor noastre, a blocajelor noastre și a temerilor noastre, a refuzului de a evolua, de a iubi, a tuturor suferințelor și temerilor pe care acestea le generează. Durerea în coloana vertebrală este de regulă supărarea pe omul apropiat, pe sine și pe soartă. Dacă amploarea supărărilor este mare poate să apară o deformare a coloanei, o fractură sau să se formeze o cocoașe.

În această situație trebuie să vă rugați pentru dvs. și pentru întregul neam ca să fie îndepărtate supărările, nemulțumirile de sine, de situație şi de soartă. Omul apropiat, îndrăgit, este dat de soartă și Dumnezeu, iar supărările mari la adresa lui sunt, simultan, supărări pe soartă și Dumnezeu.

Blocajele în partea de jos  a coloanei indică teama de viitor și lipsa de susținere financiară.  Durerile sau blocajele în partea de mijloc a coloanei indică un sentiment de culpabilitate și dificultăți de detașare față de trecut.

Durerile sau blocajele în partea de sus a coloanei  indică neînțelegerea de către anturaj, o lipsă de susținere afectivă, impresia permanentă că are niște responsabilități greu de suportat. O sciatică, de exemplu, indică teama de viitor şi de problemele bănești, nesusținerea din partea anturajului. Fracturile de coloană apar nu numai că te superi rău, dar şi pentru că te superi pe cineva. Oamenii supărăcioși nu știu să accepte umilirea dorințelor şi, de aceea, au coloana încovoiată.” – Valeriu Popa

Problemele, bolile și durerile coloanei vertebrale se pot remedia și chiar vindeca prin practica Yoga (implementarea și respectarea celor 8 ramuri Yoga).

Atunci când durerile devin constante se recomandă consultul unui specialist.

Important! Înaintea practicării oricărei asane sunt necesare exerciții de încălzire.

Pentru problemele cu vertebrele în zona lombară, nu practicați posturile care implică inversiuni ale spatelui.

Despre Hernia Lombară: Asane pentru sănătatea coloanei vertebrale – Partea I – Hernie lombară

Citește despre Spondiloza Cervicală: Asane pentru sănătatea coloanei vertebrale – Partea II - Spondiloza Cervicală

Despre Scolioză: Asane pentru sănătatea coloanei vertebrale – Partea III – Scolioza

Citește despre Discopatia LombarăAsane pentru sănătatea coloanei vertebrale – Partea IV – Discopatie Lombară

Citește despre Discopatia CervicalăAsane pentru sănătatea coloanei vertebrale – Partea V – Discopatie Cervicală

Iată 3 asane care ajută la ameliorarea durerilor de spate.

Image
Padahastasana

 

1. Padahastasana

Face ca umerii să devină puternici. Discurile intervertebrale deplasate în față pot fi readuse în mod natural în poziția normală.

Image
Balasana

2. Balasana

Întinde coloana vertebrală, ameliorând durerile de spate. Se practică dimineața, pe stomacul gol pentru 5 respirații profunde.

Image
Ardha Matsyendrasana

3. Ardha Matsyendrasana

Este una dintre cele mai bune posturi pentru coloana vertebrală, datorită compresiei și extensiei nervilor și mușchilor spinali. Foarte utilă și pentru hernie de disc.

! Dacă sunteți începător, nu practicanți yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

 

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook