Lista alimentelor rajasice si tamasice Skip to main content
Lista alimentelor rajasice si tamasice

Alimentele sunt sattvice, rajasice sau tamasice, potrivit yoga si ayurveda. Fiecare tip de aliment, numit dupa cele trei gunas, are rolul sau.

Cand sattva este prezenta, pare ca totul este luminos, pacea si seninatatea domnesc in minte si in trup. Este starea ideala, care defineste sanatatea autentica. Sattva inseamna armonie si echilibru. Cand o samanta se transforma intr-o floare minunata, deschizandu-si petalele si scaldandu-se in lumina soarelui, aceasta este o stare sattva.

CITESTE Lista alimentelor sattvice, care purifica trupul, mintea si intaresc imunitatea

Rajas inseamna actiune si miscare. Cand o samanta se sparge si impinge in pamant, pentru a iesi la soare, aceasta este starea rajas. Cand rajas este dominanta in vietile noastre, se resimte ca stres, stimulare si hiperactivitate. Prea multa rajas dezechilibreaza corpul si mintea, ducand la anxietate, tulburari de somn si prea multa indulgenta de sine.

Alimentele rajasice mai sunt numite mutabile, deoarece sunt cele care provoaca neliniste sau agitatie mentala. Nu sunt complet benefice, nici total daunatoare pentru corp si minte. Mancarurile rajasice determina agresivitate, ganduri dominante, mai ales despre ceilalti. Energizeaza si stimuleaza manipura si corpul nu poate avansa catre chakrele superioare. Cateva exemple de alimente rajasice: bauturi cu cofeine (ceai, cafea, cola), bauturi energizante, ciocolata neagra sau maronie, ginkgo biloba, oua, mancaruri condimentate (prea sarate sau amare, lipsite de echilibrul gustului).

Consumate in cantitati mici, alimentele rajasice nu reprezinta o problema intr-o viata echilibrata, dar o dieta care include mult prea multe alimente rajasice suprastimuleaza corpul si mintea, ducand la tulburari circulatorii si ale sistemului nervos.

Lista alimentelor rajasice:

Alune
Avocado
Branzeturi maturate
Branza de tara
Ceapa (de toate felurile)
Curmale uscate
Fasole garbanzo
fasole rosie (kidney, cu boabe in forma de rinichi)
Guave
Iaurt din comert
Inghetata
Lamaie
Lamaie verde (lime)
Lapte de soia din comert
Linte rosie
Mancaruri fermentate
Masline
Melasa
Muraturi
Otet
Oua
Piper
Praz
Ridichi
Rosii
Sare
Seminte de dovleac
Smantana
Sucuri de fructe ambalate
Ulei de alune
Usturoi
Vinete
Zahar rafinat (afecteaza mintea)

CITESTE Ghid ayurvedic de primavara: lista de alimente, stil de viata, asane

Tamas este inertie, intuneric si moarte. Cand o samanta zace inerta, in intunericul pamantului, se afla in stare tamas. Cand tamas este predominanta in viata noastra, se resimte ca greutate, prea mult somn, mancatul resturilor, consum de carne si de prajeli. Prea mult tamas duce la letargie si depresie.

Alimentele tamasice mai sunt numite hrana sedativa. Conform yoga si ayurveda, sunt alimente daunatoare pentru minte si corp. Genereaza o stare inerta sau mai putin rafinata a constiintei. Fizic, afecteaza diverse organe, direct sau indirect. Totusi, aceste alimente sunt uneori necesare, mai ales in perioadele de stres fizic sporit sau de durere. Ajuta la diminuarea durerii si la scaderea nivelului de constientizare, permitand corpului sa se vindece singur. De exemplu, sunt necesare in vreme de razboi sau de mare suferinta.

Hrana tamasica stimuleaza si intaresste primele doua chakre inferioare si impiedica dezvoltarea chakrelor superioare. Astfel de alimente includ: carnea, pestele, ceapa, usturoiul, toate ciupercile, bauturile alcoolice, branza albastra, vinetele si hrana preparata cu mai mult de trei ore inainte de consum. Alimentele tamasice sunt impure, moarte sau degradate si insufla negativism. Te fac greoi, lipsit de scop si motivatie.

Lista alimentelor tamasice:

Alcool
Alimente cu conservanti
Alimente fripte la gratar
Alimente preparate la microunde
Alimente prajite
Alimente refigerate
Carne animala
Ciuperci (de toate felurile)
Indulcitori artificiali
Margarina
Resturi de alimente (mancarea gatita, dupa trei ore)
Zahar rafinat (afecteaza corpul)

 

Comenteaza cu Facebook