Meridianul splinei: calea deschiderii și a acceptării | yogasat Skip to main content
copii-imbratisati

”Fericirea nu poate exista decât în acceptare” (George Orwell)

Teoria Medicinii Tradiționale Chineze (MTC) folosește numele organelor pentru a ajuta la ilustrarea unei tipologii de aspecte fizice și emoționale înrudite în corp. Când un medic chinez spune că ai o problemă cu „splina”, acesta se referă la întreg „sistemul splinei” sau la câmpul de influență al acesteia. Astfel, atunci când practici  Yin Yoga, este util să știi că posturile care simulează meridianul splinei nu vizează, în special, organul în sine, ci mai degrabă, este vorba despre o armonizarea a sistemului splinei, ameliorând astfel starea ta de bine holist.

Toate sistemele de organe din MTC sunt abordate din perspectiva aspectelor-pereche yin și yang – organele yin sunt solide/pline, în timp ce organele yang sunt goale. Fiecărui organ de tip yin îi corespunde unul de tip yang: ficatul este asociat cu vezica biliară, inima cu intestinul subțire, rinichii cu vezica urinară, iar splina este asociată cu stomacul. Splina reglează toată digestia în perspectiva MTC, inclusiv stomacul, perechea sa yang.

CITEȘTE ȘI: Yoga si ponturi dietetice pentru sanatatea ficatului

Meridianul splinei începe de la degetul mare al piciorului stâng și urcă până la splină și stomac, partea stângă a cavității abdominale, intersectând apoi meridianul inimii și oprindu-se la limbă.

Emoții

Dezechilibre

Virtuțile prenatale asociate includ credința, onestitatea, deschiderea și acceptarea. Interesant este că, conform concepției daoiste, intenția și ideile noastre sunt stocate în splină. Emoțiile postnatale includ îngrijorarea, remușcarea, regretul, obsesivitatea, îndoiala de sine și suspiciunea.

 

Frecvent, în Occident, apare deficiența de Qi (energie) a sistemului splinei. Aceasta poate apărea din diferite motive, inclusiv alimentația precară sau neregulată și stresul. Simptomele sunt: apetit scăzut, balonare (mai ales după masă), slăbiciune a brațelor și picioarelor și oboseală.

Practicând poziții specifice de Yin yoga, poți atenua unele dintre disconforturile cauzate de dezechilibru acestui meridian. Următoarele posturi sunt ușor de făcut și accesibile tuturor. Când le exersezi, rămâi în fiecare postură timp de 3-5 minute. Fă pauză între asane de 1 minut pentru conștientizare, într-o postură de relaxare – Balasana sau Shavasana.

1. Utthan Pristhasana sau postura șopârlei

Image

2. Ushtrasana sau postura cămilei

Image

 

3. Eka Pada Rajakapotasana sau postura lebedei/porumbel

Image

 

Dacă sunteți începatori, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.  

Comenteaza cu Facebook