Vrikshasana – copacul vieții Skip to main content
femeie-vrikshasana

Mitologia Vrikshasana

Când regele demon Ravana a răpit-o pe regina Sita și a adus-o în Lanka, el a presupus că aceasta se va îndrăgosti de el așa cum și alte femei au făcut-o. Acesta era frumos (odată ce te obișnuiai cu cele zece fețe ale sale), robust, bogat și puternic. Palatul său era spectaculos, cu împrejurimi minunate. Ravana era respingător, dar fascinant în același timp. El i-a oferit Sitei toate plăcerile, dar ea le-a refuzat pe toate. El a propus să o facă soția sa principală, însă Sita a refuzat și nu a dorit să petreacă nicio noapte în frumosul său castel.

Citește și: Asane pentru sănătatea sistemului Endocrin. 7 Chakre și 7 glande endocrine.

„Eu sunt prizoniera ta, nu oaspetele tău”, a spus ea, „și nu voi fi niciodată soția ta. Nu uita, eu sunt soția lui Rama și el mă va găsi. Și când o va face, îți vei dori să nu mă fi văzut niciodată ”.

„Sunt un om generos”, a răspuns Ravana. „În fiecare zi vă voi cere să mă acceptați. Ai un an. După aceea, dacă tot refuzi, te voi găti și te voi mânca. ”

În afara palatului, în interiorul zidurilor sale, se afla o dumbravă de ashoka. Ashoka înseamnă „fără durere”. Arborii Ashoka sunt simboluri ale iubirii în tradiția populară indiană. Sunt, de asemenea, vindecători, care conțin compuși medicinali puternici. Sita trăia sub copaci, înconjurată femei gardieni rakshasa a le lui Ravana - creaturi monstruoase cu fețe de capre, pești și câini; cu părul care răsare din locuri improbabile; și un număr neobișnuit de ochi și membre. Acestora li s-a ordonat să nu-i facă rău fizic Sitei, dar puteau folosi metode psihologice pentru a o distruge. I-au spus că Rama nu o va găsi niciodată și chiar dacă ar face-o, Lanka, fiind o fortăreață insulară și protejată de magie era de nepătruns. Că viața în confortul haremului lui Ravana va fi destul de bună, așa cum puteau să ateste suta de soții satisfăcute. Au spus că o femeie la fel de regală și frumoasă ca Sita merită să trăiască într-un palat și să fie tratată ca regina, să nu rătăcească în pădure cu soțul ei exilat. „Uită de Rama”, au spus ele. "Gândește-te la tot ceea ce Ravana ar putea face pentru tine. Și oricum nu pleci de aici în viață", i-au amintit femeile gardiene.

Dar Sita stătea, cu spatele lipit de un ashoka respira încet și aștepta. Ea și-a concentrat mintea asupra lui Rama, într-un singur punct. Fiecare gând, fiecare respirație, fiecare bătaie a inimii ei spunea „Rama ... găsește-mă. Rama. Rama.” Ea și-a trimis dragostea și dorul în copaci și și-a imaginat frunzele transmit în atmosferă numele lui Rama. Sita era fiica lui Bhumi Devi, pământul însuși și, în adâncul ei, simțea rudenia cu lucruri înrădăcinate, în creștere.

Copacii sunt creaturi răbdătoare. Trăiesc o perioadă lungă și liniștită și știu să stea fermi prin toate schimbările din zi și noapte, climă și anotimp. În tăcere, acei ashoka i-au vorbit lui Sita: „Stai liniștit, sora mai mică. Fii calmă și constantă, ca noi. Anotimpurile se schimbă, știm asta. Această captivitate nu este veșnică. Rămâi nemișcată și amintește-ți de Rama ”.

Image
Sita-Hanuman-Ashoka

Pe continent, Rama l-a chemat pe Hanuman, super-erou maimuță. Hanuman putea să adopte orice dimensiune dorea; putea zbura; și era pregătit orice i-ar fi cerut Rama. „Du-te”, a spus Rama, „găsește-o pe Sita. Dar nu o înspăimânta! Ia inelul meu; când o să îl vadă va ști că ai fost trimis de mine ”.

Într-o zi, Sita a auzit încet de sus: „Rama, Rama ...” Era Hanuman, sub forma unei maimuțe minuscule. Hanuman a rostit numele lui Rama cu toată dragostea și admirația iar Sita le-a simțit în propria inimă. Inima ei i-a spus să aibă încredere în acest mesager ciudat chiar înainte de a vedea inelul de aur inscripționat cu „Rama-Rama-Rama”. (Cum a ajuns Hanuman chiar în acel copac din dumbrava ashoka este o altă poveste. Este suficient, să spunem că vizita sa a restabilit sentimentul de legătură al lui Sita cu Rama.)

Image
Execuție-Vrikshasana

Execuție Vrikshasana:

 • Începe în Tadasana sau cu picioarele îndepărtate la nivelul șoldurilor.
 • Simte podeaua, pământul de sub tălpi și imaginează-ți că degetele tale sunt precum rădăcinile unui copac.
 • Concentrează-te pe un punct din față ta. În timp ce expiri, îndoie piciorul drept și așeză talpa pe interiorul coapsei stângi.
 • Inspiră și extinde brațele în sus. Unește palmele în Namaste mudra.
 • În această poziție, continuă respirația profundă trăgând mușchii abdominali și extinzând coloana vertebrală în sus cu fiecare expirație.
 • Rămâi aici timp de 3-5 minute, concentrându-te într-un singur punct. Pentru a dezvolta echilibrul interior, poți închide ochii.
 • Expirând încet, adu brațele și apoi piciorul drept în jos.
 • Continuă și cu celălalt picior.

Citește și: Top 3 exercitii yoga pentru oameni care nu au timp

Beneficii Vrikshasana

 • Îmbunătățește echilibrul corpului, dar și pe cel al minții
 • Întărește ligamentele și tendoanele picioarelor
 • Întărește oasele și mușchii picioarelor și șoldurilor
 • Reduce durerile de coloană
 • Îmbunătățește coordonarea neuromusculară
 • Îmbunătățește capacitatea de concentrare și abilitățile de învățare

Contraindicații Vrikshasana

 • Deoarece Vriksasana este o asană simplă de yoga pentru echilibru, fii conștient de corpul tău și de împrejurimi pentru a evita rănirea în caz de cădere.
 • Practica Vrikshasana ar trebui evitată de pacienții cu artrită și / sau vertij.
 • Oamenii obezi ar trebui să evite această asană.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Material susținut de:

Image
yoga-sat-shop

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00