Vrikshasana și Paripurna Navasana Skip to main content
vrikshasana-papipurna-navasana

Vrikshasana

1. Mitologia Vrikshasana

Când regele demon Ravana a răpit-o pe regina Sita și a adus-o în Lanka, el a presupus că aceasta se va îndrăgosti de el așa cum și alte femei au făcut-o. Acesta era frumos (odată ce te obișnuiai cu cele zece fețe ale sale), robust, bogat și puternic. Palatul său era spectaculos, cu împrejurimi minunate. Ravana era respingător, dar fascinant în același timp. El i-a oferit Sitei toate plăcerile, dar ea le-a refuzat pe toate. El a propus să o facă soția sa principală, însă Sita a refuzat și nu a dorit să petreacă nicio noapte în frumosul său castel.

Citește și: Asane pentru sănătatea sistemului Endocrin. 7 Chakre și 7 glande endocrine.

„Eu sunt prizoniera ta, nu oaspetele tău”, a spus ea, „și nu voi fi niciodată soția ta. Nu uita, eu sunt soția lui Rama și el mă va găsi. Și când o va face, îți vei dori să nu mă fi văzut niciodată ”.

„Sunt un om generos”, a răspuns Ravana. „În fiecare zi vă voi cere să mă acceptați. Ai un an. După aceea, dacă tot refuzi, te voi găti și te voi mânca. ”

În afara palatului, în interiorul zidurilor sale, se afla o dumbravă de ashoka. Ashoka înseamnă „fără durere”. Arborii Ashoka sunt simboluri ale iubirii în tradiția populară indiană. Sunt, de asemenea, vindecători, care conțin compuși medicinali puternici. Sita trăia sub copaci, înconjurată de femeile gardieni rakshasa a le lui Ravana - creaturi monstruoase cu fețe de capre, pești și câini; cu părul care răsare din locuri improbabile; și un număr neobișnuit de ochi și membre. Acestora li s-a ordonat să nu-i facă rău fizic Sitei, dar puteau folosi metode psihologice pentru a o distruge. I-au spus că Rama nu o va găsi niciodată și chiar dacă ar face-o, Lanka, fiind o fortăreață insulară și protejată de magie era de nepătruns. Că viața în confortul haremului lui Ravana va fi destul de bună, așa cum puteau să ateste suta de soții satisfăcute. Au spus că o femeie la fel de regală și frumoasă ca Sita merită să trăiască într-un palat și să fie tratată ca regina, să nu rătăcească în pădure cu soțul ei exilat. „Uită de Rama”, au spus ele. "Gândește-te la tot ceea ce Ravana ar putea face pentru tine. Și oricum nu pleci de aici în viață", i-au amintit femeile gardiene.

Image
Vrikshasana-mitologie

Dar Sita stătea, cu spatele lipit de un ashoka respira încet și aștepta. Ea și-a concentrat mintea asupra lui Rama, într-un singur punct. Fiecare gând, fiecare respirație, fiecare bătaie a inimii ei spunea „Rama ... găsește-mă. Rama. Rama.” Ea și-a trimis dragostea și dorul în copaci și și-a imaginat cum frunzele transmit în atmosferă numele lui Rama. Sita era fiica lui Bhumi Devi, pământul însuși și, în adâncul ei, simțea rudenia cu lucruri înrădăcinate, în creștere.

Copacii sunt creaturi răbdătoare. Trăiesc o perioadă lungă și liniștită și știu să stea fermi prin toate schimbările din zi și noapte, climă și anotimp. În tăcere, acei ashoka i-au vorbit lui Sita: „Stai liniștit, sora mai mică. Fii calmă și constantă, ca noi. Anotimpurile se schimbă, știm asta. Această captivitate nu este veșnică. Rămâi nemișcată și amintește-ți de Rama ”.

Pe continent, Rama l-a chemat pe Hanuman, super-erou maimuță. Hanuman putea să adopte orice dimensiune dorea; putea zbura; și era pregătit orice i-ar fi cerut Rama. „Du-te”, a spus Rama, „găsește-o pe Sita. Dar nu o înspăimânta! Ia inelul meu; când o să îl vadă va ști că ai fost trimis de mine ”.

Într-o zi, Sita a auzit încet de sus: „Rama, Rama ...” Era Hanuman, sub forma unei maimuțe minuscule. Hanuman a rostit numele lui Rama cu toată dragostea și admirația iar Sita le-a simțit în propria inimă. Inima ei i-a spus să aibă încredere în acest mesager ciudat chiar înainte de a vedea inelul de aur inscripționat cu „Rama-Rama-Rama”. (Cum a ajuns Hanuman chiar în acel copac din dumbrava ashoka este o altă poveste. Este suficient, să spunem că vizita sa a restabilit sentimentul de legătură al lui Sita cu Rama.)

Astfel, această poveste mitologică ne reamintește faptul că Vrikshasana are o strânsă legătură cu copacii pe care Sita a învățat să îi imite, concendrându-se asupra lui Rama. 

Image
Vrikshasana-executie

2. Execuție Vrikshasana:

  • Începe în Tadasana sau cu picioarele îndepărtate la nivelul șoldurilor.
  • Simte podeaua, pământul de sub tălpi și imaginează-ți că degetele tale sunt precum rădăcinile unui copac.
  • Concentrează-te pe un punct din față ta. În timp ce expiri, îndoie piciorul drept și așeză talpa pe interiorul coapsei stângi.
  • Inspiră și extinde brațele în sus. Unește palmele în Namaste mudra.
  • În această poziție, continuă respirația profundă trăgând mușchii abdominali și extinzând coloana vertebrală în sus cu fiecare expirație.
  • Rămâi aici timp de 3-5 minute, concentrându-te într-un singur punct. Pentru a dezvolta echilibrul interior, poți închide ochii.
  • Expirând încet, adu brațele și apoi piciorul drept în jos.
  • Continuă și cu celălalt picior.

Citește și: Top 3 exercitii yoga pentru oameni care nu au timp

3. Beneficii Vrikshasana

  • Îmbunătățește echilibrul corpului, dar și pe cel al minții
  • Întărește ligamentele și tendoanele picioarelor
  • Întărește oasele și mușchii picioarelor și șoldurilor
  • Reduce durerile de coloană
  • Îmbunătățește coordonarea neuromusculară
  • Îmbunătățește capacitatea de concentrare și abilitățile de învățare

4. Contraindicații Vrikshasana

  • Deoarece Vriksasana este o asană simplă de yoga pentru echilibru, fii conștient de corpul tău și de împrejurimi pentru a evita rănirea în caz de cădere.
  • Practica Vrikshasana ar trebui evitată de pacienții cu artrită și / sau vertij.
  • Oamenii obezi ar trebui să evite această asană.

Paripurna Navasana

1. Mitologia Paripurna Navasana

India este o țară a râurilor și, acolo unde există râuri, vor exista inevitabil bărci și locuri de trecere (tirthas) pentru a ajuta călătorii în călătoriile lor. Tirthas sunt privite ca locuri sfinte asociate cu o zeitate, iar multe dintre acestea sunt locuri de pelerinaj. Literatura indiană este bogată în imagini care implică bărci și trecerea apei. Poeții deseori descriu viața în samsara (lumea simțurilor și a iluziei) ca o călătorie a unei mici ambarcațiuni prin apele tulbure, cu Dumnezeu sau practica spirituală ca navigatorul abil care ne transportă în siguranță.

Când Rama și Sita au fost exilați din regatul lor, însoțiți de fratele lui Rama, Lakshman, au călătorit spre Gange, marea mamă a tuturor râurilor. Acolo, pe malurile ei, au căutat un loc superficial pentru a traversa - o tirtha. Curând, au văzut un barcagiu care aștepta lângă mal cu barca mică, privind în pace apa.

Citește și: Asane pentru eliberarea de anxietate și stres

„Hei, Khevat!”, Au strigat ei, „ne vei trece peste râu?”

Khevat (înseamnă „barcagiu”) și-a ridicat privirea.

"Cine intreaba?" a spus barcagiul.

"Rama și Lakshman, din Ayodhya, și aceasta este doamna Sita."

- Rama, spuse încet Khevat, am auzit de tine. Am auzit că atingerea piciorului tău a transformat o piatră într-o femeie. Dacă pășiți în barca mea și se transformă în altceva? Nu, lord, îmi pare rău, nu pot să risc. ”

Rama știa la ce se referea Khevat. În pădure, el și tovarășii săi au întâlnit-o pe doamna Ahalya, care fusese transformată în piatră de un rishi gelos și apoi readusă la viață prin atingerea piciorului lui Rama. 

După negocieri îndelungate, Khevat a fost de acord să-i ducă pe cei trei rătăcitori pe cealaltă parte a râului - dar numai dacă Rama i-ar permite să îi spele picioarele și să se plece în fața lor. (Într-adevăr, asta și-a dorit Khevat de-a lungul timpului; tot ce se referea la teamă că barca lui s-ar putea transforma în altceva era doar un truc pentru a fi lăsat să atingă picioarele lui Rama.) Odată ajunși de cealaltă parte, Sita i-a oferit inelul ca și plată. „În niciun caz”, a spus Khevat, „Lord Rama, tum bhi Khevat - eu duc oameni peste râu, dar tu îi poți transporta peste oceanul samsara - doar numele tău este suficient pentru a asigura trecerea în siguranță! ”Încă o dată, Rama i-a permis lui Khevat să-i atingă picioarele, apoi cei trei au mers mai departe.

Image
navasana-mitologie

În această poveste, vedem importanța simbolică a picioarelor avatarului. Ele sunt punctul în care energia divină se conectează cu pământul, oferind o legătură - corpul uman - între pământ și cer. Atingerea picioarelor lui Rama a eliberat-o pe Ahalya și a transformat-o din starea ei „blocată”, în timp ce Khevat, intuind puterea acelor picioare, a dorit doar să le spele și să-și așeze fruntea pe ele. În India, este o practică obișnuită să arăți respect atingând picioarele unui bătrân venerat, cum ar fi un părinte sau un profesor, iar picioarele liderilor spirituali sunt privite de mulți ca obiecte de venerație.

Image
Paripurna Navasana-executie

2. Cum se execută Paripurna Navasana:

  • Începe în Dandasana. Ține coloana vertebrală dreaptă și picioarele întinse, rotește gleznele în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic de aproximativ 6 ori pentru a deschide gambele și genunchii.
  • Inhalând întinde picioarele complet fără a îndoi genunchii, în timp ce tragi abdomenul și ridici coloana vertebrală în sus, așezând mâinile pe coapse în fața ta.
  • Respiră încet, ridică ambele picioare de la podea, la aproximativ 20 de grade, pieptului în față mutând greutatea corpului pe oasele așezate.
  • Rămâi aici pentru 2 respirații, menținând echilibrul în timp ce abdomenul, cvadricepsul, mușchii abdominali și umerii sunt întinși și fermi.
  • Aducând încet focalizarea spre centru,  ridică picioarele mai sus încordându-le. Ridică brațele de pe coapse și adu-le paralel cu podeaua.
  • Menține echilibrul aici, asigurându-te că trunchiul nu este curbat spre exterior și rămâne întins în sus, înclinat ușor înapoi, cu pieptul în fața.
  • Trage omoplații înapoi și în jos pentru a ajuta pieptul să meargă înainte oferindu-i o întindere completă.
  • Urmărește respirația deoarece respirația rapidă va determina corpul să-și piardă echilibrul.
  • Gâtul rămâne în linie cu pieptul, menținând bărbia paralelă cu podeaua. Brațele sunt întins complet fără a îndoi coatele.
  • Corpul ia forma literei „V”.
  • Cu o respirație ritmică lentă, menține greutatea corporală la centru și nu la șolduri și rămâi aici timp de aproximativ 8 respirații sau conform confortului corpului.
  • Eliberează încet din această poziție îndoind genunchii și coborând picioarele înapoi pe podea. Relaxă-te în Dandasana așezând mâinile pe podea în spatele tău.
  • După câteva respirații de relaxare, s-ar putea întoarce la practica acestei asane.

Citește și: Asane pentru o mai bună digestie

3. Beneficii Paripurna Navasana

  • Întărește mușchii abdominali
  • Stimulează rinichii, tiroida, dar și intestinele
  • Ajută la eliminarea stresului
  • Îmbunătățește digestia
  • Fortifică coloana vertebrală
  • Crește stima de sine

4. Contraindicații Paripurna Navasana

  • Sarcina
  • Menstruaţie
  • Diaree

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Sursa mitologiei și legendelor asanelor: Ramayana

Material susținut de YogasatShop

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00