Yoga pentru sistemul limfatic Skip to main content
femeie-asana

Sistemul limfatic este o componentă esențială a sistemului nostru imunitar care ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism. Acest lucru ajută, de asemenea, la protejarea organismului împotriva amenințărilor precum infecțiile, bacteriile și cancerul, echilibrând în același timp nivelurile de lichide din țesuturi.

Citește și: Imunitatea depinde de acumularea de toxine si de schimbarea anotimpurilor

Ganglionii limfatici sunt ca niște noduri mici, găsiți în tot corpul, dar există trei zone care sunt cele mai influente în fixarea unui răspuns imun la invadatorii străini - gâtul, axila și abdomenul.

Primele două zone conțin ganglioni limfatici chiar sub piele, în timp ce abdomenul găzduiește ganglioni limfatici mai adânci, pe tot tractul digestiv. Acești ganglioni limfatici sunt importanți pentru a ajuta la captarea agenților patogeni, astfel încât sistemul imunitar să poată stimula un răspuns de apărare.

Cum poate Yoga sprijini sistemul limfatic

Ganglionii limfatici se strâng în jurul încheieturilor și articulațiilor, iar pentru ca aceștia să permită limfei să aibă un flux continuu și să ajute astfel sistemul imunitar este nevoie de mișcare.

Orice fel de mișcare (blândă sau viguroasă) poate acționa ca o pompă importantă pentru acest sistem, cu toate acestea yoga poate fi deosebit de utilă  deoarece are capacitatea de a comprima ușor acești ganglioni limfatici și astfel, de a stimula circulația periferică a lichidului limfatic.

Asanele cu inversiuni sunt un ajutor puternic pentru fluxul limfatic al extremităților și trunchiului. Pranayama și mișcările centrate pe respirație, amplifică efectele asupra limfaticelor, deoarece diafragma acționează ca o pompă centrală pentru acestea.

Componentele cheie ale practicii yoga pentru susținerea limfei

! Pentru a crea o practică yoga orientată spre sprijinul sistemului limfatic, țineți cont de aceste componente.

Primul și probabil cel mai important este să vă concentrați asupra respirației profunde și relaxate pe tot parcursul practicii, deoarece acest lucru creează pompa internă care conduce acest sistem. Un alt lucru de reținut este că, scopul nostru este crearea unei circulații ușoare sub piele, deci este important ca toată mișcarea și respirația să se facă cu un sentiment de ușurință, mai degrabă decât să urmărim în mod activ forța sau flexibilitatea.

Această practică se face într-o ordine specifică care ajută la susținerea circulației limfei, începând prin eliberarea țesuturilor din jurul canalului toracic. Apoi, ne deplasăm în jos prin trunchi, ne îndreptăm spre extremități și ajungem înapoi la nivelul canalului toracic sub clavicule.

! Aceste mișcări nu ar trebui să producă durere. Dacă apar, opriți-vă și consultați medicul înainte de a continua.

Cum poți practica acasă pentru ați sprijini sistemul limfatic

Respirația prin diafragmă

Începe într-o poziție confortabilă pe spate, cu mâinile pe burtă. Pe măsură ce inspiri, poți simți cum abdomenul se ridică, iar pe măsură ce expiri simți cu abdomenul se relaxează. Continua timp de 1 până la 2 minute, simțind corpul relaxat.

Citește și: Ujjayi pranayama sau respiratia oceanului

Booster limfatic în Sukhasana

Această mișcare blândă, ghidată de respirație, ajută la susținerea fluxului limfatic prin gât, sub clavicule și în apropierea canalului toracic.

Începe într-o poziție ușoară cu picioarele încrucișate. Dacă această poziție este dificilă, poți sta pe marginea unei perne sau a unui suport pentru ați ridica șoldurile. De asemenea, poți sta pe marginea unui scaun, cu tălpile pe podea.

Așeză mâna dreaptă pe podea sau pe scaun, în spatele tău și mâna stângă de-a lungul piciorului drept.

În timp ce expiri, umerii se răsucesc ușor către dreapta, în timp ce întorci capul spre umărul stâng.

Rămâi aici în timp ce inspiri, înclinând ușor capul spre stânga pentru a simți o ușoară tragere sub piele pe partea dreaptă a gâtului (pentru a îmbunătăți acest lucru, poți lasă ușor umărul drept în jos).

Stai pentru expirație.

Inspiră și revin-o la poziția inițială cu mâinile în același loc.

Repetă de 5 ori pe parte stângă, apoi repetă pe a partea dreaptă.

Flux limfatic în zona abdomenului

Această poziție este utilă pentru a stimula limfa mai profundă din abdomen, împreună cu diafragma. Notă: nu este o poziție tradițională a sfinxului, deoarece picioarele sunt relaxate și coatele sunt sub tine, oriunde se simte confortabil.

Începe prin rularea unui prosop de aproximativ  5 până la 8 cm în diametru.

Așeză rola peste covorul de yoga și așează-te pe burtă. Asigură-te că rola este plasată în partea moale a burții, între cutia toracică și pelvis.

Așeză coatele pe podea, oriunde te simți confortabil.

Inspiră și apăsă abdomenul în rulou, expiră în timp ce relaxezi abdomenul.

Repetă timp de 1-2 minute, relaxându-te puțin mai mult cu fiecare expirație.

Pompare limfatică în Anjaneyasana

Această mișcare ușoară este o modalitate excelentă de a pompa limfaticele prin brațe și piept pentru a încuraja un flux limfatic sănătos și un sistem imunitar puternic.

Începe prin a vă așeza în Anjaneyasa cu piciorul drept în față și genunchiul drept jos.

Pe măsură ce inspiri, lăsă bazinul să se aplece ușor spre podea, iar brațele le împingi în lateral ca un cactus și strângi  pumnii, deschizându-ți pieptul. (Cheia este să te asiguri că mâinile ajung deasupra nivelului inimii în timp ce strângi pumnul pentru a pompa limfa pe brațe.)

Pe măsură ce expiri, eliberează-ți mâinile și brațele, relaxându-le de-a lungul corpului.

Image
femeie-Setu-Bandhasana

Setu Bandhasana (podul)

Această inversiune încurajează fluxul limfatic și oferă o compresie ușoară a limfaticelor gâtului.

Începe pe spate cu genunchii îndoiți și tălpile pe podea.

Ridică ușor șoldurile și coloana vertebrală de pe podea, la o înălțime confortabilă, în timp ce apeși în jos prin brațe și umeri pentru a simți o ridicare ușoară și deschiderea prin piept.

Dacă te simțiți confortabil aici, poți strânge mâinile la spate, sau poți apuca cu gleznele pentru a deschide mai mult pieptul.

Rămâi 5 respirații profunde, apoi coboară încet șoldurile pe podea.

Viparita Karani

Inversiile sunt o modalitate excelentă de a spori întoarcerea limfatică înapoi la inimă și o modalitate eficientă de a susține limfaticele în tot corpul.

Pentru început, rulează un prosop cu diametrul de aproximativ 5-8 cm.

Apoi, așezăte cu șoldurile în apropierea peretelui și lasă-te ușor pe spate în timp ce urci picioarele pe perete.

Găsește o distanță confortabilă de perete, astfel încât picioarele să se poată așeza ușor pe el și să poți așeza rola din prosop sub bazin.

Odihnește bazinul pe rolă și cu picioarele întinse pe perete relaxează-te.

Rămâi 3 până la 5 minute, folosind respirația pentru a te relaxa.

 

Image
femeie-Supta-Matsyendrasana

Supta Matsyendrasana

Răsucirile sunt un mod tradițional excelent de a stimula limfaticele printr-o compresie ușoară. Acesta vizează calitatea tixotropă a țesutului conjunctiv într-o mișcare ușoară. Thixotropic înseamnă că țesutul conjunctiv devine mai lichid prin mișcare și mai vâscos pe măsură ce devenim sedentari. Deoarece limfa trăiește în țesutul conjunctiv, acest mediu mai lichid permite un flux limfatic mai bun.

Începe pe spate cu genunchii îndoiți și tălpile pe podea.

În timp ce expiri, lasă genunchii să coboare ușor spre stânga, menținând tălpile pe podea. Pe inspir, picioarele revin la poziția inițială.

Expiră și coboară genunchii spre partea opusă. Pe măsură ce continui, permite să existe cât mai puțin efort posibil.

Repetă timp de 2 minute, apoi extinde picioarele pentru Savasana.

Rămâi câteva minute în Savasana.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

 

Comenteaza cu Facebook