Asane pentru un somn odihnitor Skip to main content
femeie-somn

 

Ai probleme cu somnul și nu știi ce sa faci pentru a adormi mai rapid? Iată cum îți poți pune gândurile pe pauză și cum poți permite somnului să se instaleze cu ajutorul câtorva asane.

Viparita Karani – ridică-ți picioarele pe perete și concentrează-te asupra respirației abdominale. Inspiră profund și străduiește-te să expiri cât mai lent, dând voie aerului din cavitatea abdominala să iasă treptat. În câteva minute, și trupul și mintea vor fi mai relaxate și somnului îi va fi mai ușor sa se instaleze.

Ananda Balasana – denumită și postura copilului fericit, aceasta asana înlătură gândurile negative și permite unei stări de bine să le înlocuiască pe acestea. E important, de asemenea, să respiri abdominal în aceasta asana.

Pavanmuktasana – această asana va combate disconfortul abdominal, care poate fi cauza insomniilor tale. Execută această asana în fiecare seara, înainte de culcare, și problemele digestive precum crampele, balonarea sau flatulenta vor dispărea.

Balasana – poți practica aceasta asana în timpul rugăciunii de seara. Nu numai ca te relaxează, însă totodată induce o stare de calm și liniște favorabila somnului.

Savasana – cu aceasta postura ar trebui să închei orice sesiune de asane, mai ales dacă practici yoga seara. Concentrează-te asupra respirației, urmărește fluxul acesteia și ușor-ușor vei simți cum somnul te cuprinde.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.