Gorakshasana - căutarea Adevărului este un scop normal al omului. Skip to main content
femeie-Gorakshasana

Gorakshasana ne readuce aminte de Gorakhnath (cunoscut și ca Goraksanath, începutul secolului al XI-lea) care a fost un yoghin hindus sfânt, fondatorul mișcării monahale hinduse Nath din India. Este considerat unul dintre cei doi discipoli ai lui Matsyendranath, fiind venerați ca și fondatori ai Hatha Yoga.

Citește și: Ardha Matsyendrasana - a noua asană de bază din Hatha Yoga

El a fost unul dintre cei nouă sfinți, cunoscuți și sub numele de Navnath și este foarte popular în Maharashtra, India și dumgaon, Uttarakhand (asceții fac tapas-uri dificile în Himalaya timp de o lună, uneori 6 luni sau mai mult). Hagiografiile îl descriu ca fiind mai mult decât un profesor uman și cineva în afara legilor timpului, care a apărut pe pământ în diferite epoci. Istoricii afirmă că Gorakhnath a trăit cândva în prima jumătate a mileniului al II-lea d.Hr., dar nu sunt de acord în ce secol. Estimările bazate pe arheologie și text variază de la secolul al XV-lea la secolul al XII-lea al lui Briggs până la estimarea lui Grierson pentru secolul al XIV-lea.

Citește și: 7 sfinti care au urmat calea shivaismului

Gorakhnath este considerat un Maha-yogi (sau mare yoghin) în tradiția hindusă. El nu a subliniat o anumită teorie metafizică sau un anume Adevăr, ci a subliniat că căutarea Adevărului și a vieții spirituale este un scop valoros și normal al omului. Gorakhnath a susținut Yoga, disciplina spirituală și o viață etică de autodeterminare ca mijloc de a ajunge la samadhi.

Image

 

Goraksha venea dintr-o castă inferioară, dar la o vârstă fragedă și-a dedicat viața renunțării. Povestea nașterii lui Goraksha ilustrează începuturile sale umile și poate explica devotamentul față de învățătorul său. Conform legendei, mama lui Goraksha - o femeie simplă de la țară - s-a rugat lui Shiva să îi ofere un fiu, iar zeul i-a dat cenușă magică să mănânce, care să îi permită să rămână însărcinată. Nu a reușit însă să înțeleagă favoarea și a aruncat cenușa pe o grămadă de bălegar. Doisprezece ani mai târziu, Matsyendra a auzit de copilul promis și a vizitat-o pe femeie. Când a mărturisit că a aruncat cenușa, Matsyendra a insistat să verifice grămada de bălegar - și acolo era Goraksha, în vârstă de 12 ani.

Metaforic, povestea lui Goraksha spune că atunci când ceva nu arată conform așteptărilor, deseori îl lăsăm la o parte. Dar într-un lucru abandonat poate sta cea mai mare binecuvântare.

Cele două asane dedicate fondatorilor Hatha Yoga sunt Matsyendrasana și Gorakshasana. Matsyendrasana este una dintre puținele asane descrise în Hatha Yoga Pradipika, un text din secolul al XIV-lea, iar răsucirea profundă este familiară pentru majoritatea practicanților de Yoga occidentală de astăzi. Foarte puțini sunt însă tentați să practice Gorakshasana, o postură dificilă de echilibru, deseori utilizată în practica meditației. 

Execuție:

 • Începe în Dandasana
 • Îndoaie genunchii. Trage picioarele spre perineu. Tălpile sunt unite.
 • Ridică călcâiele în sus și îndoaie degetele de la picioare. Picioarele trebuie să fie verticale, iar genunchii să atingă podeaua. Trunchiul, gâtul și capul trebuie să fie într-o singură linie, făcând o poziție verticală așezată.
 • Așază palmele pe călcâiele opuse. Respiră normal. Menține atenția în Ajna.
 • Postura poate fi menținută de la cinci minute la trei ore, în funcție de capacitatea și practica.

Beneficii:

 • Redirecționează Apana în sus către chakrele superioare care ajută la activarea energiei Kundalini.
 • Articulațiile picioarelor și partea inferioară a spatelui devin mai flexibile.
 • Această postură este bună pentru conservarea energiei sexuale.
 • Îmbunătățește echilibrul.
 • Întărește mușchii picioarelor.
 • Îmbunătățește digestia.

Precauțiuni și contraindicații:

 • Nu sta cocoșat în timp ce menți asana.
 • În timp ce intri în postură umerii ar trebui să fie relaxați.
 • Evitați practicarea gorakshasana dacă există o problemă cu picioarele și articulațiile picioarelor.
 • Dacă suferi de dureri de genunchi, atunci nu practica această asana.
 • Persoanele cu sciatică și alte dureri ale coloanei vertebrale inferioare nu ar trebui să practice gorakshasana.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de practica asana. Vă ajută corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și să îți netezească articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspiratie în practică

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00