Secvență de asane pentru ameliorarea durerilor cervicale Skip to main content
dureri-cervicale

Încordarea, orele petrecute în fața computerului, stând într-o postura inadecvata ori condusul pentru perioade îndelungate îți pot provoca dureri cervicale. Este vorba despre durerile din regiunea cefei, fie că este vorba despre dureri de mușchi, de tendoane ori de dureri provocate de inflamarea unor nervi.

Durerile cervicale nu numai că pot crea un disconfort puternic, însă sunt asociate și cu alte simptome precum cele enumerate mai jos:

  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Dureri în zona umerilor
  • Tulburări ale somnului
  • Furnicături resimțite la nivelul spatelui și brațelor

Secvență de asane care poate ameliora durerile cervicale:

Balasana 

 

Executând această asană, mușchii din zona cefei, precum și cei ai umerilor, sunt întinși, iar apoi relaxați.

Pentru a executa Balasana, așază-te în genunchi, plasează-ți posteriorul pe călcâie, apoi lasă-ți ușor capul în jos, până când atinge podeaua. Nu dezlipi posteriorul de călcâie! Întinde-ți apoi mâinile deasupra capului.

Matsyasana 

Postura peștelui mărește flexibilitatea întregii coloane vertebrale, însă este extrem de benefică pentru durerile cervicale, eliberând tensiunea acumulată în zona respectivă.

Pentru Matsyasana, întinde-te cu fața în sus, cu picioarele drepte, lipite unul de celălalt, și ridică-ți pieptul suficient de tare încât să te poți sprijini de podea cu vârful capului. Mâinile poziționează-le pe stinghiile picioarelor. Daca nu esti incepator, incruciseaza-ti picioarele ca in postura lotus. 

Bhujangasana (Postura cobrei)

Această asana combate rigiditatea din zona cervicală, dar și pe cea a umerilor. Bhujangasana este ideala pentru cei care petrec multe ore pe scaun, la birou, în fața unui computer.

Pentru a executa această asana, întinde-te pe burtă și ține-ți mâinile pe langă corp, în dreptul umerilor, având grijă ca degetele să fie lipite unul de celălalt. Picioarele trebuie să fie și ele drepte și apropiate. Ridică-ți trunchiul pe expir, sprijinindu-te în palme. Arcuiește-ți spatele și orientează-ți privirea în sus. Asigură-te că picioarele și șoldurile rămân lipite de pământ. Menține postura 15-30 de secunde.

Marjariasana (Postura pisicii)

Această asana masează delicat coloana vertebrală, de sus până jos si este recomandată în special pesoanelor care suferă de dureri cervicale ori care au o coloană rigidă, mai ales în partea superioară.

Pentru Majariasana stai în genunchi, cu palmele lipite de podea, paralele cu picioarele. Privește în față. Inspiră și ridică-ți bărbia, lăsându-ți ușor capul pe spate. Lasă-ți abdomenul în jos pe expir, în timp ce îți ridici posteriorul. Respiră de câteva ori în această postură, apoi expiră în timp ce lași bărbia în jos, în piept, arcuindu-ți spatele și relaxându-ți posteriorul.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Material susținut de YogasatShop

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00