Cum eviti riscul de a te rani cand faci yoga Skip to main content
Cum eviti riscul de a te rani cand faci yoga

Actualmente, peste 30 de milioane de oameni practica yoga in toata lumea. Dintre acestia, 14 milioane sunt americani, care au primit recomandarea de a practica de la medicul sau terapeutul lor. Oamenii practica yoga de mii de ani, iar yoga si-a castigat renumele de promotoare a sanatatii fizice, psihice si a evolutiei spirituale.

Cu toate acestea, multe asane pot fi riscante. Accidentele si pericolul de ranire au un potential deloc de neglijat. Oamenii se pot intreba daca aceste riscuri merita asumate pentru beneficiile pe care le ofera practica.

Cele mai frecvente cauze ale ranirilor

Mai ales printre incepatori, ranirile accidentale, durerile de spate, coastele rupte si gaturile sucite nu sunt neaparat raritati sau exceptii. Insa trebuie stiut ca intervin numai in cazul celor nepregatiti, neantrenati, care practica yoga fara supravegherea si indrumarea unui instructor bine pregatit.

Un articol publicat in “New York Times” a investigat accidentele legate de practica yoga si a descoperit cativa factori care le determina. Adultii sedentari in cea mai mare parte a timpului si deloc familiari cu antrenamentul fizic se orienteaza mai mult ca niciodata catre yoga, pentru a-si imbunatati flexibilitatea si forta. Daca nu sunt ghidati corespunzator si nu avanseaza in practica pas cu pas, pornind de la nivel de incepatori, acesti oameni au foarte mari sanse sa se accidenteze. Lipsa experientei, a antrenamentului corespunzator, a instructorului sau instructorul insuficient pregatit reprezinta reteta dezastrului, potrivit publicatiei “New York Times”.

CITESTE 20 DE BENEFICII PE CARE STUDIILE CONFIRMĂ CĂ YOGA LE ARE

Un studiu realizat in Australia, in 2012, si publicat in “International Journal of Yoga”, a descoperit ca aproximativ 20% dintre practicanti s-au ranit de-a lungul experientei lor in yoga. Un alt studiu exclusiv, despre Ashtanga Vinyasa, considerata un stil mai viguros, a aratat ca 62% dintre practicanti au avut cel putin un accident sau o ranire cu efecte care au durat minim o luna de zile.

Un articol publicat in 2013 in revista PLOSone a analizat cazurile raportate si cele mai frecvent intalnite forme de accidente sau raniri din timpul practiii yoga. Au descoperit ca acestea sunt: 35% legate de sistemul musculo-scheletal, 18% ale sistemul nervos, 9% ale ochilor. In jur de 20% dintre cei care se ranisera facand yoga se vindecasera complet, iar 11% partial. Femeile au prezentat risc dublu de accidentare decat barbatii. Nu-i de mirare, deoarece femeile practica mult mai mult. Varsta medie a celor raniti era de 44 de ani.

Cercetatorii au concluzionat: “Aceste descoperiri sugereaza faptul ca ranirea cauzata de yoga nu reprezinta un impediment  frecvent pentru incetarea practicii, iar ranirea severa, provocata de practica yoga, este rara.”

Cele mai periculoase asane

O mare proportie de raniri sau accidente rezultate in urma practicii yoga, au rezultat in urma executarii unor asane avansate, precum Salamba Sarvangasana, Halasana (Plug), Sirsasana, Vajrasana,  Urdhva Mukha Svanasana, Padmasana (Lotus), Setu Bandha Sarvangasana (Pod), Urdhva Dhanurasana (Roata), Bhujangasana (Cobra), Ustrasana (Camila).

CITESTE CUM DEOSEBESTI UN INSTRUCTOR DE YOGA ADEVARAT DE UNUL CARE DOAR PRETINDE CA E

Cum sa eviti ranirile

Antreneaza-te inainte de a te aseza in asane. Incalzeste corpul, muschii, incheieturile prin exercitii pregatitoare, de intindere si flexibilitate. Nu iti forta corpul, nu continua daca te doare sau te simti inconfortabil. Nu face miscari bruste. Unii instructori numesc obiceiul unor practicanti de a-si forta limitele “a fi condus de ego”. Suprasolicitarea nu face decat sa impiedice practica sau sa intarzie progresul ei.

Rutina unor exercitii care sa mentina un tonus muscular si o forma fizica antrenata este de mare ajutor, mai ales in cazul persoanelor care traiesc preponderent sedentar. Exercitiile cardio, practicate de doua ori pe saptamana, ofera o buna pregatire pentru practica yoga. Partile mai vulnerabile ale corpului necesita antrenament specific si dedicat de tonifiere si de pregatire.

Yoga trebuie practicata doar sub indrumarea unui instructor specializat si experimentat. Incepatorii nu trebuie, sub nicio forma, sa practice fara un ghid. Instructorul trebuie cautat si ales cu atentie, deoarece nu toti stiu cum sa modifice posturile, sa le adapteze fiecarei nevoi personale. Daca un profesor de yoga va forteaza vreodata sa va depasiti limitele atunci cand va doare, in executia unei asane, sau cand va simtiti inconfortabil, renuntati degraba la el si cautati altul.

Alegeti stilul de yoga care vi se potriveste. Folositi-va de sprijin, de obiecte ajutatoare atunci cand practicati. Intrebati instructorul daca aveti vreo nelamurire sau nu va simtiti confortabil. Practicati sau alegeti-va practica si in functie de recomandarile medicului dvs, conform starii de sanatate si a conditiilor pe care aceasta le permite.

Comenteaza cu Facebook