Lideri spirituali care schimbă societatea în bine Skip to main content
lideri-spirituali

India este o țară care aparține Divinului. Lumea a recunoscut India ca fiind locul supremației spirituale, având ca bază o cultură creată pe valori și credințe puternice. Și oamenii Indiei care au făcut diferența în societate înțeleg că au un scop mai mare, că misiunea lor este aceea de îmbunătăți comunitatea și de a o ajuta să își găsească adevărata chemare în viață.

Sunt mulți astfel de oameni în India, însă câțiva dintre ei au reușit să își extindă conștiința până la un nivel social considerabil. De altfel, India are deja o istorie în a oferi omenirii astfel de lideri: de la Swami Vivekananda la Srila Prabhupada, Ram Krishna sau Paramahansa.

Și în zilele noastre, există lideri spirituali care au marcat milioane de oameni și au adus o schimbare reală în societatea modernă.

Image
Sri Sri Ravi Shankar

Sri Sri Ravi Shankar

Este renumit în întreaga lume pentru valorile și credințele pe care le promovează. Sri Sri a pus bazele fundației The Art of Living, un ONG care funcționează pe bază de voluntariat în scopuri sociale. Pe lângă acest ONG, a înființat și Asociația Internațională pentru Valorile Umane, cu sediul în Geneva, care are ca scop păstrarea valorilor umane la nivel mondial.   Sri Sri Ravi Shankar crede că spiritualitatea este ceva care intensifică în oameni valorile iubirii și compasiunii și nu este legată de o anumită religie sau cultură. Acesta a făcut un jurământ prin care vrea să construiasă o lume eliberată de stress și de violență.

Citește și: Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a III a - Satya

Image
Dalai Lama

Dalai Lama

Una dintre figurile cele mai cunoscute ale spiritualității actuale este Dalai Lama. A venit în India în anul 1959 și încă mai trăiește acolo ca refugiat din Tibet. Deținător al premiului Nobel pentru pace, Dalai Lama a călătorit de-a lungul întregii lumi vorbindu-le oamenilor despre economie și bunăstare, într-o paralelă cu învățăturile budiste ale lui Mahayana și Vajrayana.

De asemenea, în lumea spirituală, Dalai Lama este cunoscut pentru învățăturile sale din Kalachakra Tantra.

Citește și: Dalai Lama explica de ce liderii ar trebui sa fie altruisti si plini de compasiune

Image
BK Shivani

BK Shivani

Shivani Verma cunoscută și sub numele Sora Shivani este profesor de Brahma Kumaris – o tehnică de meditație - la Brahma  Kumaris World Spiritual University. Aceasta oferă cursuri motivaționale și seminarii, devenind foarte populară din anul 2007, odată cu emisiunea “Awakening”, difuzată pe un canal public din India. Shivani este inginer electronist și are o afacere de software împreună cu soțul ei, Gurgaon. Ambasador al Asociației Mondiale de Psihiatrie, Shivani crede că meditație este cheia oricărui răspuns pe care l-ar căuta oamenii.

Image
Swami Gyanvatsal

Swami Gyanvatsal

Este recunoscut ca un orator spiritual și motivațional din Akshardham. Acesta promovează valorile Swaminarayan Sanstha, o organizație care are ca scop creșterea bunăstării sociale, prin creșterea individuală și păstrarea idealurilor hinduse cu privire la credință, unitate și serviciu pentru comunitate. Swami Gyanvatsal este la bază inginer mecanic și a ținut seminarii în Europa, Canada și SUA, vorbind despre etică, managementul stressului sau management, în general.

Image

Sadhvi Ritambhara

Membră a Vishwa Hindu Parishad și Rashtriya Swayamsevak Sangh, Sadhvi este activist politic și predicator religios. Este cunoscută pentru povestirile sale din Ram Katha și alte scripturi hinduse și este fondatoarea Param Shakti Peeth, o organizație filantropică care are scopul de a trezi devoțiunea în femei. Se spune că Sadhvi a atins Nirvana la vârsta de 16 ani. 

Image
 Sadhguru

 Sadhguru

Jaggi Vasudev, cunoscut sub numele de Sadhguru nu mai are nevoie de vreo prezentare. Este una dintre cele mai puternice personalități indiene ale momentului, nu doar prin prisma zecilor de milioane de vizualizări pe youtube, ci prin prisma activității sociale uriașe pe care o are prin ISHA Foundation. De la proiecte sociale privind bunăstarea comunității și până la campaniile de conștientizare în zona educației, agriculturii, yoga, sănătate mentală, ecologie, Sadhguru a reușit să producă schimbări în viețile a milioane de oameni.

Citește și: Sadhguru: Hatha yoga este stiinta asanelor. Yogasanele nu sunt exercitii, sunt procese foarte subtile de a manipula energia.

Image
Baba Ramdev

Baba Ramdev

Cunoscut și sub numele de Swami Ramdev, este renumit în întreaga lume, fiind liderul Ayurveda și Yoga Guru. Este cel care a făcut disponibile maselor cele două discipline: yoga și ayurveda, prin participarea la programe TV și evenimente publice. Se estimează că învățăturile sale au atins peste 100 milioane de oameni.

Deși cu o istorie modestă și fără o educație formală, Baba Ramdev a pus bazele unei companii ayurvedice alături de Acharya Balakrishna în 2006 - “Patanjali Ayurvedic”. Aceasta a devenit în doar câțiva ani una dintre companiile de top din India, având în 2018 o cifră de afaceri de peste 6,1 miliarde de dolari și peste 200 000 de angajați.

Image
Mata Amritanandamayi

Mata Amritanandamayi

Cunoscută și sub numele de Amma, este un lider spiritual hindus cu o mare influență asupra adepților săi. I se mai spune “sfântul care îmbrățișează”, după ce a început să îmbrățișeze spontan oamenii pe care îi întâlnea și aveau nevoie de căldură și compasiune. Amma a luat în brațe peste 33 de milioane de oameni în ultimii 30 de ani.

În afară de activitatea spirituală, Mata Amritanandamayi și-a pus amprenta și asupra actelor umanitare, acoperind aspecte importante ale vieții sociale, precum hrana, adăpostul, accesul la sănătate, educație sau protecție a mediului.

Amma este fondator și președinte al Amrita Vishwa Vidyapeetham, cotată ca fiind a patra cea mai bună Univesitate din India, cu peste 20.000 de studenți anual. Univesitatea este apreciată pentru accentul pus pe cercetare, în special în domeniul inovațiilor pentru combaterea sărăciei.  

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook