5 asane care elimină stresul Skip to main content
femeie-asana

Stresul la care ne expunem zilnic poate avea efecte devastatoare asupra sănătății. Începând de la instalarea anxietății și până la declanșarea unor boli cronice, stresul poate fi răspunzător pentru apariția unor probleme de sănătate.

Yoga este o practica renumită inclusiv pentru efectele pe care le are asupra stării de bine. Aceasta practica hindusa poate combate stresul, favorizând relaxarea și reducând riscul de îmbolnăvire.

Unele asane sunt însă mai eficiente decât altele în ceea ce privește combaterea stresului – Iată 5 asane pe care le poți practica pentru a “topi” stresul instantaneu:

Balasana – denumită și postura copilului, aceasta asana oferă sentimentul de protecție și elimină imediat stresul și anxietatea. Practică aceasta asana ori de cate ori simți că nu mai faci față stresului și vei observa o ameliorare imediată a stării tale.

Garudasana – cunoscută și sub denumirea de “postura vulturului”, aceasta asana reda echilibrul mental, exersandu-l pe cel fizic. Practicând aceasta asana, vei căpăta rezistență crescută la stres și totodată îți vei relaxa toate grupele musculare.

Prasarita Padottanasana – aceasta asana eliberează tensiunea de la nivelul cutiei craniene, eliberând totodată  stresul și angoasele.

Sukhasana – pe cât de simplă este această postură, pe atât de eficientă va fi în eliminarea stresului. Practic-o în asociere cu câteva exerciții de respirație pentru efecte uimitoare.

Marjaryasana – postura pisicii te eliberează de toate tensiunile și de energia negativă. Practică această asana când simți că ai nevoie să te descarci de acestea.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.